Mam nadzieję, że nikt z was nie czytał książki Jonathana Carrolla, bo będzie to spalone na starcie- zresztą, w samej książce było kilka odpowiedzi na to pytanie- jestem ciekawa, co odpowiecie...:okey::ptaszek:
Jak wiosłować po drewnianym morzu?
drzazgami pod wiatr ?
Ostatnio edytowany przez Abesnai (2010-07-16 21:25:47)
Przewracając strony książki ?
Wiosłem szybko jak wiatr?
W ogóle nie wiosłować tylko wysiąść z łodzi?
No właśnie skoro 'drewniane morze' to wyrzucić wiosła i śmigać na nogach, po deskach-falach.
wiosłować morzem?
No...blisko jest Nass i Vespertine, dała taką samą odpowiedź, jak koleś w książce,któremu je zadano... (nie zadawałam ci tego pytania już kiedyś?)
Ale to nie jest o tyle błędne, ile najwłaściwsze rozwiązanie jest tak naprawdę abstrakcyjne i proste zarazem - dlatego jeszcze pozwolę wam się pomęczyć- jestem ciekawa, jak daleko sięgają granice ludzkiej otwartości umysłu...czy potraficie sobie stawiać jakiekolwiek granice?
Podpowiem- a czy drewniane morze jest czymś realnym?
Ostatnio edytowany przez lapicaroda (2010-07-20 16:27:43)
Podpowiedź mi niewiele pomaga, ale moją pierwszą myślą, jak przeczytałam pytanie, była odpowiedź "Tak samo".
Umysł realisty odzywa się:
Drewniane morze nie istnieje, so to metafora, tudzież aluzja do czegoś. Więc idąc dalej takim tokiem myślenia, drewniane morze to może być świat który nas otacza. A "wiosłując" po nim idziemy. Skoro drewno-to i drzazgi, więc idąc dalej mamy problemy. Łódź i wiosła, to znów może być życie.
Reasumując: Wiosłujemy po drewnianym morzu znaczy tyle co idziemy przez życie. Po prostu iść. Alleluja i do przodu.
dała taką samą odpowiedź, jak koleś w książce,któremu je zadano... (nie zadawałam ci tego pytania już kiedyś?)
Mi? Niee.
nieee. Koncepcja zarąbista, ale jednak przekombinowana.
Ja już dostawałam też ochrzan za sprowadzanie czegoś do metafory. Podpowiedź nr 2- co można robić z czymś , co tak naprawdę nie istnieje, albo istnieje tylko w wyobraźni?
drewniane morze nie istnieje więc wiosłowanie po nim nie istnieje i nie martwimy się o to w jaki sposób byśmy po nim wiosłowali
a tak racjonalnie mówiąc: wiosłować da się tylko po cieczach a drewno nią nie jest
a jeśli drewniane morze istnieje w naszej wyobraźni więc nie ma przeszkód by i wiosłowanie w niej istniało, nawet po skalistym morzu byśmy wiosłowali, nie ważne jakim sposobem bo w naszej wyobraźni wszystkie są prawdziwe
???
I zagadka oto rozwiązana! Ukłony, sirflinket...myślałam, że to dłużej potrwa. A ściślej: możemy wiosłować, czym zechcemy, ponieważ nie ma czegoś takiego jak drewniane morze, może ono istnieć tylko w wyobraźni, więc wyobrazić musimy sobie również to czym wiosłujemy.A może to wcale nie jest morze tylko być może?
Moi drodzy, świadomość jest cudowną plasteliną.
Ja już wcześniej tak myślałem - tylko napisałem trochę inaczej, skoro drewniane morze to co to jak nie nasza wyobraźnia? Więc możemy sobie wysiąść, odlecieć czy co tam.
a nawet zanurkować między cząsteczkami drewnianego morza
Mogę spytać co ma oznaczać Twój avatar?
Obojętność doskonała
kiedyś pewien gość zapytał mnie czy można sie kąpać w kisielu
nie wiedział jaki to raj dla skóry? biedaczek
Dokładniej kaszel ? Czego/kogo żal ? Jeżeli odczuwasz tytułowy "żal" to z jakiego powodu ?