MĘDRZEC POTRAFI UCZYĆ SIĘ NAWET OD GŁUPCA. GŁUPIEC NIE UCZY SIĘ NIGDY
"Zapalcie swoje świece dobra i mądrości i zarażajcie innych tym, co jest najważniejsze."
Krzysztof K.
baabcia napisał(a):
sa domy, które zapraszają nas a sa takie które odpychają :-) / męczą
prawda
Nebogipfel napisał(a):
A jeszcze większy jak się wstawi lustra.
Ja mam na jednej ścianie lustra, lecz mama mi powiedziała, że nie zniosłaby gdyby wszystko było w lustrach.
z lustrami trzeba być ostrożnym , onego czasu kiedy zapanowała moda na feng shui to ci co posiedli gazetowe wiadomości pierwsze co robili to wieszali lustra w miejscu , które odpowiadało za bogactwo
zapomnieli , ze żywioł bogactwa działa w dwie strony , można ześwirować bo to jak dzisiejsze burze i wiatry , to żywioł , który wymyka sie naszej świadomości ,
lustra maja za zadanie wypełnić braki w kształcie pomieszczenia , wypełnić w kierunku jak najbardziej zbliżonym do okrągłego kształtu , jęsli lustro wprowadza chaos , mieszkańcy bedą nie spokojni , tam sie tylko węże i osy bedą dobrze czuły
Z lustrami...prawda.
Nie wolno ustawiać naprzeciw drzwi i miejsca snu. Moja mama mówiła, że pieniądze uciekają i źle się śpi, ale czy tak jest?
Lizawieta napisał(a):
Moja mama mówiła, że pieniądze uciekają i źle się śpi, ale czy tak jest?
ciekawe co by mamusia twa powiedziała na tęcze , którą mam w moim pokoju
obecny obrazek na stronie tytułowej naszego forum to nie dobre Feng shui , zmieńcie to , to wprowadza element walki , na jakiś czas proponuje coś w tym stylu;
Wiesz chyba posłucham Twojej rady.. Ale niestety dopoero w przyszłym tygodniu, jak wrócę do domu...
Większość z rzeczy o napisanych tu "obrzędach" katolików została zwyczajnie wyniesiona bądź zaadaptowana z regionalizmów bądź pierwotnych wierzeń
W dzisiejszym świecie aranżacja domu według Feng Shui przykładowo mieści się w trendach i projektowaniu, czy to ktoś ma tego świadomość, czy nie. Analogie można znaleźć chociażby tutaj:
http://www.fengshui.antylicho.pl/aranzacja-domu.html
To całkiem praktyczne z dbałością o estetykę jak i dobre samopoczucie domowników Zresztą, mijało by się z sensem podważanie czegoś co ma blisko kilku tysiącletnią historię i nie stanowi zagrożenia dla ludzkiego zdrowia, tak przynajmniej sądzę.
PS
Abstrahując. Medycyna chińska po dzień dzisiejszy stanowi źródło aspiracji dla super nowoczesnych technologii farmaceutycznych i medycznych.
Feng-shui jest nauką o oddziaływaniu środowiska na człowieka oraz sposobie zmian tego środowiska mających za zadanie mozliwie najlepsze wykorzystanie jego wpływu.
Skoro jest stosowane w Chinach od przełomu III/IV wieku naszej ery do dziś,to chyba w tym wszystkim jest zawarty jakiś sens.
no a jakieś pytania ?
Co Ci daje tęcza w Twoim pokoju i co powiesz o obecnym obrazku na naszym forum?
tecza wprowadza pokój i cieszy moje oko ,
obrazek ? ten czarny las ? smutny jest
zapomniałem powiedzieć , ze ta tecza to nie jakiś malunek tylko odbicie swiatła rozszczepionego
Ostatnio edytowany przez Crows (2014-03-31 20:20:37)
Crows napisał(a):
obrazek ? ten czarny las ? smutny jest
Bez obrazy- w takim razie brakuje Ci
wyobraźni ,albo nigdy nie widziałeś lasu wczesnym rankiem po chłodnej nocy .Nie jest smutny
.
czarny las nie istnieje , może w twej wyobraźni
byłem tam , nie jest czarny
Crows napisał(a):
byłem tam , nie jest czarny
To znaczy że nie byłeś tam w noc bezksiężycową .
nawet w nocy las nie jest czarny
Feng shui dobrze jest sobie uświadomić, a potem działać intuicyjnie.
Oczywiście intuicją czystą, bo ta zanieczyszczona cywilizacją, używkami i niezdrowymi przyzwyczajeniami może czasem więcej zaszkodzić, niż pomóc. Szkodliwe są również przekonywania nieświadomych ludzi, że feng shui jest dziełem szatana.
Taki pogląd zrodził się chyba incydentalnie w Polsce w wyniku nieusprawiedliwionej ślepej wiary części katolików w agresywnie głoszone poglądy ks. Posackiego i Roberta Tekielego. Niektórym to wręcz Bóg się myli z ks. Posackim, tak bardzo wymieniony był sugestywny
Przypuszczam, że to mogło być jednym z powodów nakazania mu milczenia przez zakon i odebranie wszelkich funkcji nauczycielskich.
Tekieli, w tej sytuacji podwinął ogon pod siebie i przestał głosić bzdury.
Moim zdaniem teraz feng shui jest bardzo popularne w naszym kraju, ta świadomość znacznie się zmieniła w ostatnich latach. Chociaż nadal wiele osób łączy feng shui jedynie z np. urządzaniem mieszkań, aranżacją i energią w pomieszczeniach. Szoda, bo moim zdaniem warto pójść o krok dalej i dowiedzieć się czegoś więcej, zaczerpnąć głębszej wiedzy.
Dalia napisał(a):
moim zdaniem warto pójść o krok dalej i dowiedzieć się czegoś więcej, zaczerpnąć głębszej wiedzy.
;