Ogłoszenie

MĘDRZEC POTRAFI UCZYĆ SIĘ NAWET OD GŁUPCA. GŁUPIEC NIE UCZY SIĘ NIGDY


"Zapalcie swoje świece dobra i mądrości i zarażajcie innych tym, co jest najważniejsze."
Krzysztof K.

#1 2011-03-05 16:53:15

babka cukrowa
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-07-04
Posty: 1215

Ryby

Czy znacie dobre przepisy na dania rybne?Muszę jeść dużo ryb ,znam wiele przepisów ale chętnie zobaczę nowe bo lubię w kuchni eksperymentować

Offline

 

#2 2011-03-05 19:09:09

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

Re: Ryby

Może na surowo ?

Offline

 

#3 2011-03-05 19:12:26

Lidka
mentor
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 21446

Re: Ryby

To pewnie było najzdrowsze, ale nie próbowałam (poza tatarem z łososia, bardzo mi smakował).


Pozdrawiam!

Lidka

Offline

 

#4 2011-03-06 08:14:02

Crows
mentor
Skąd: z nad Liswarty
Zarejestrowany: 2010-03-25
Posty: 13865

Re: Ryby

jeśli masz cukrzyce to nie jedz ryb wędzonych


:
:

..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..

Offline

 

#5 2011-03-06 09:48:38

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

Re: Ryby

Ani pieczonych

Offline

 

#6 2011-03-06 09:49:39

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

Re: Ryby

Tylko gotowane w parowarze

Offline

 

#7 2011-03-12 18:48:51

babka cukrowa
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-07-04
Posty: 1215

Re: Ryby

Dzięki za rady !Mam naczynie do gotowania na parze ale czy znacie jakieś przepisy: jak przyrządzić rybę(jaką),aby się nie rozpadła?

Offline

 

#8 2011-03-12 19:53:32

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

Re: Ryby

zmiksój tą rybe, wtedy się nie rozpadnie. Albo obłóż ją folią ale to nie to. Lepiej smażyć na minimalnym ogniu na patelni lub w piekarniku z termoobiegiem na niskiej temp.

Offline

 

#9 2011-03-13 07:53:52

Crows
mentor
Skąd: z nad Liswarty
Zarejestrowany: 2010-03-25
Posty: 13865

Re: Ryby

Tilapia sie nie rozpada


:
:

..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..

Offline

 

#10 2011-03-16 12:07:11

Senioritka56
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-12-19
Posty: 4005

Re: Ryby

Bardzo zdrowe są ryby duszone w foli aluminiowej z warzywami.  np.dorsz


http://avatarek.pl/LlI6ODREs4_3.jpg
Ona i On zwariowali dla Siebie...

Offline

 

#11 2011-04-24 07:55:15

Pentryt
Użytkownik
Zarejestrowany: 2011-04-24
Posty: 9

Re: Ryby

Śledź w zalewie octowej jest pyszny.

Offline

 

#12 2011-04-24 18:24:13

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: Ryby

ja niedawno odkrylam taki sposob:

1. kupic rybe z dobrego zrodla;
2. spryskac sokiem z cytryny;
3. przygotowac ciasto z maki besan /maka z ciecierzycy/ posolic- ciasto ma byc takie jak nalesnikowe
4. zanurzac kawalki ryby w ciescie, potem w bulce tartej
5. smazyc delikatnie, powoli.

nie wiem czemu ale taka panierka jest o niebo lepsza niz z jajkiem. maka besan tworzy naprawde chrupiaca skorupke wokol ryby, nie dopuszcza do niej tluszczu. no i ryba sie nei rozpada.

ale grunt to kupic dobra rybe, najlepiej w rybnym sklepie, nie w supermarkecie czy sklepie spozywczym.


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#13 2011-04-24 18:26:54

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: Ryby

aha, jeszcze jeden, wloski sposob.

do plaskiej formy do pieczenia wszypujemy sporo bulki tartej.
na warstwe bulki kladziemy rybe, solimy, pieprzymy.
na to lejemy sos pomidorowy, taki juz podgotowany, z bazylia, oregano.
na to znowu sypiemy tarta bulke.

calosc wstawiamy do piekarnika na powiedzmy ok 40 minut, zalezy jakiej wielkosci mamy rybe.

bardzo fajnie smakuje i prawie nie zawiera tluszczu.


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#14 2011-04-30 10:05:12

DziewczynaBezSerca
zaaklimatyzowany
Skąd: Polska
Zarejestrowany: 2010-07-01
Posty: 365

Re: Ryby

Akurat mam coś bardzo prostego a zarazem pysznego.

Surowy filet z łososia kroimy w dość dużą kostkę tak 3x3 lub 4x4cm. układamy te kawałki na formie do pieczenia lub jakiejś płaskiej blasze posypujemy łososia pieprzem i solą i pieczemy ale szybko żeby się nie stał suchy, upieczony - wyciągamy i ....
Potem posypujemy  kukurydzianymi płatkami śniadaniowymi, starając się by płatki były na łososiu, polewamy całość dosyć rzadkim sosem śmietanowym z odrobiną czosnku (czosnku dajemy ile kto lubi) i zapiekamy to wszystko, żeby było gorące na talerzu.

Podawać możemy z sałatkami oraz ziemniaczkami opiekanymi.
Dla mnie pycha!

Offline

 

#15 2011-05-07 22:36:19

Nebogipfel
mentor
Skąd: Warszawa, PL
Zarejestrowany: 2011-04-03
Posty: 11555

Re: Ryby

Bardzo proste wydaje się opanierowanie kostki rybnej..
Niby robię jak nalezy a skórka i tak schodzi i się jakoś neico topi..?
Na prawdę może się odechcieć ręczne panierowanie.
Co ciekawe z kotletami mi wychodzi.
Hmmm..


Trzeba iść do przodu nie oglądając się za siebie.
ps. w Tym wpisie jest o alkoholu i seksie.

Offline

 

#16 2011-05-07 23:41:30

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14645

Re: Ryby

Jak rozmrozisz przed panierowaniem, będzie ok img/smilies/big_smile


... habits create mental patterns that become the rut you drive ....

Offline

 

#17 2011-05-08 00:16:32

Nebogipfel
mentor
Skąd: Warszawa, PL
Zarejestrowany: 2011-04-03
Posty: 11555

Re: Ryby

Wielkie dzięki! Arigato! :thx: :moj:
img/smilies/wink


Trzeba iść do przodu nie oglądając się za siebie.
ps. w Tym wpisie jest o alkoholu i seksie.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo