Ogłoszenie

MĘDRZEC POTRAFI UCZYĆ SIĘ NAWET OD GŁUPCA. GŁUPIEC NIE UCZY SIĘ NIGDY


"Zapalcie swoje świece dobra i mądrości i zarażajcie innych tym, co jest najważniejsze."
Krzysztof K.

#1 2011-08-25 00:33:27

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

miałem ochote na drożdżowe ze śliwkami
Znalazłem przepis ale go zmodyfikowałem.
1 kg mąki białej.
4 jaja
5 dg drożdży
szklanka mleka
szklanka wody
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju lub pół kostki masła.
pół płaskiej łyżeczki soli
To co płynne wymieszać i dodać mąke.
Będzie na 2 brytwanki lub jedną dużą.
Na wierzch dodać śliwki połówki miąższem do góry.
Piec najpierw na 70°C  żeby urosło
Następnie 140°C żeby się upiekło (czas nie wiem, wyjąłem gdy czułem ze pachnie i ze jest rumiane a temp dla termoobiegu mastercook )
Można dać posypke z mąki masła i cukru pudru wszystko po 4 łyżki, wyrobić i przetrzeć przez łyżke cedzakową o okrągłych dziurkach na początku pieczenia.
Ważna rzecz, nie czekaj az wyrośnie samo bo drożdże zjedzą to co wartościowe w mące.

Offline

 

#2 2011-08-25 18:57:49

lufestre
la princesa de los gatos
Skąd: wawa
Zarejestrowany: 2010-02-20
Posty: 4181

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

A ja zrobiłam mega skomplikowaną przekąskę ;D

Skład:
1 jajko
1 kajzerka/bułka
1 łyżka masła
trochę cukru pudru

Bułkę kroimy w plastry (ok 1 cm grubości) jakby to był bochenek chleba. Plastry obtaczamy w jajku. Masełko dajemy na patelnię i czekamy aż się roztopi, wrzucamy plasterki na patelnie i czekamy aż jajko się ładnie zetnie, a bułeczka lekko pobrązowieje. Po zdjęciu z patelni można położyć bułeczki na chwilę na ręcznik papierowy żeby obciekł niepotrzebny tłuszcz. Po zainstalowaniu potrawy na talerzu sypiemy cukrem pudrem ^^ Dobre jest też pewnie z dżemem. img/smilies/smile

Offline

 

#3 2011-08-25 19:02:04

Nebogipfel
mentor
Skąd: Warszawa, PL
Zarejestrowany: 2011-04-03
Posty: 11555

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

Dzięki
img/smilies/smile


Trzeba iść do przodu nie oglądając się za siebie.
ps. w Tym wpisie jest o alkoholu i seksie.

Offline

 

#4 2011-08-27 18:17:03

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

kiedyś często robiłem kromki chleba otaczane z jednej strony w jajku.
Jajko roztrzepane z szczyptaą soli i ewentualnie przyprawami. Kompletnie nie polecam osobom którzy muszą stosować diete rozdzielną

Offline

 

#5 2011-08-27 22:15:48

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14645

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

lufestre napisał(a):

A ja zrobiłam mega skomplikowaną przekąskę ;D

Skład:
1 jajko
1 kajzerka/bułka
1 łyżka masła
trochę cukru pudru

Bułkę kroimy w plastry (ok 1 cm grubości) jakby to był bochenek chleba. Plastry obtaczamy w jajku. Masełko dajemy na patelnię i czekamy aż się roztopi, wrzucamy plasterki na patelnie i czekamy aż jajko się ładnie zetnie, a bułeczka lekko pobrązowieje. Po zdjęciu z patelni można położyć bułeczki na chwilę na ręcznik papierowy żeby obciekł niepotrzebny tłuszcz. Po zainstalowaniu potrawy na talerzu sypiemy cukrem pudrem ^^ Dobre jest też pewnie z dżemem. img/smilies/smile

Dzieci to kiedyś uwielbiały img/smilies/big_smile tylko ja przed obtoczeniem w jajku,maczałam w mleku...
Podobnie dobre img/smilies/big_smile jak jajko sadzone w kromce.
Z kromki chleba wydłubać środek,kromkę położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, do środka wbić jajko, posoloć, popieprzyć i przykryć środkiem. Jak się lekko zrumieni, przewrócić na drugą stronę.


... habits create mental patterns that become the rut you drive ....

Offline

 

#6 2011-10-09 10:18:29

babka cukrowa
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-07-04
Posty: 1215

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

Któregoś dnia zepsuł mi się robot do robienia ciasta
Wiecie czym wymieszałam składniki ciasta z owocami -widelcem !!!
A to przepis na placek z owocami:
-4 jajka
-1 szkl.cukru
-3/4szkl.śmietany
-3/4szkl oleju
-3szkl mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka,cukier,śmietanę,olej zamieszać widelcem przez 5 min potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia .Wszystko wymieszać widelcem aż nie będzie grudek .Ja wlewam to zamieszane ciasto nie bezpośrednio na blachę ale zakładam na nią papier do pieczenia Następnie układam owoce mogą być różne (jakie w sezonie macie) Piekę 1 godz.w temperaturze 180 stopni Pyszne,mięciutkie SMACZNEGO

Offline

 

#7 2011-11-24 23:24:06

Lizawieta
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-06-22
Posty: 4484

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

Kromki chleba obtaczne w cieście naleśnikowym, ale ciutek gęstszym...też bardzo dobrze smakują.


Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą  same. -Phil Bosmans-

Offline

 

#8 2011-12-06 13:50:00

twarde.ciacho
adept
Zarejestrowany: 2010-11-13
Posty: 29

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

I co smażysz je potem na patelni?


img/smilies/smile

Offline

 

#9 2011-12-06 13:53:50

twarde.ciacho
adept
Zarejestrowany: 2010-11-13
Posty: 29

Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki

Ja?! napisał(a):

miałem ochote na drożdżowe ze śliwkami
Znalazłem przepis ale go zmodyfikowałem.
1 kg mąki białej.
4 jaja
5 dg drożdży
szklanka mleka
szklanka wody
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju lub pół kostki masła.
pół płaskiej łyżeczki soli
To co płynne wymieszać i dodać mąke.
Będzie na 2 brytwanki lub jedną dużą.
Na wierzch dodać śliwki połówki miąższem do góry.
Piec najpierw na 70°C  żeby urosło
Następnie 140°C żeby się upiekło (czas nie wiem, wyjąłem gdy czułem ze pachnie i ze jest rumiane a temp dla termoobiegu mastercook )
Można dać posypke z mąki masła i cukru pudru wszystko po 4 łyżki, wyrobić i przetrzeć przez łyżke cedzakową o okrągłych dziurkach na początku pieczenia.
Ważna rzecz, nie czekaj az wyrośnie samo bo drożdże zjedzą to co wartościowe w mące.

Brzmi pysznie img/smilies/smile Spróbuję zrobic.


img/smilies/smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo