Ogłoszenie

MĘDRZEC POTRAFI UCZYĆ SIĘ NAWET OD GŁUPCA. GŁUPIEC NIE UCZY SIĘ NIGDY


"Zapalcie swoje świece dobra i mądrości i zarażajcie innych tym, co jest najważniejsze."
Krzysztof K.

#1 2010-02-17 21:21:45

fiodor
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 2037

LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

dawajcie przepisy na wasze ulubione potrawy! uwielbiam gotować!


mieć siłę do walki i odwagę do marzeń. (fiodor)

Offline

 

#2 2010-02-17 22:01:24

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14600

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Piec tez lubisz? To polecam http://mojewypieki.blox.pl/html wspaniałe przepisy i zawsze sie wszystko udaje img/smilies/big_smile


don't try to be perfect
just try to be better
than you were yesterday http://www.cosgan.de/images/midi/nahrung/b020

Online

 

#3 2010-02-18 00:41:55

Krystek
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 2966

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Fiodor,
czy tylko nasze polskie przepisy? Ja tutaj nauczylam sie sporo wloskich, chinskich, Indyjskich i typowo amerykanskich przepisow! Jakie potrawy cie interesuja?


Krystek
"Artificial intelligence is no match for natural stupidity."

Offline

 

#4 2010-02-18 07:15:26

fiodor
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 2037

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Krystek napisał(a):

Fiodor,
czy tylko nasze polskie przepisy? Ja tutaj nauczylam sie sporo wloskich, chinskich, Indyjskich i typowo amerykanskich przepisow! Jakie potrawy cie interesuja?

uwielbiam chińską kuchnię, mniej włoską, indyjskiej nie znam. ale ciekawi mnie amerykańska. wrzuć coś prostego.


mieć siłę do walki i odwagę do marzeń. (fiodor)

Offline

 

#5 2010-02-18 08:33:14

Lidka
mentor
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 21446

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

fiodor napisał(a):

dawajcie przepisy na wasze ulubione potrawy! uwielbiam gotować!

Mój img/smilies/teu45 lubi gotować??? No, nie, bracie, masz u mnie kolejny "+" jak stąd do Ameryki!!! img/smilies/1087


Pozdrawiam!

Lidka

Offline

 

#6 2010-02-18 14:02:25

fiodor
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 2037

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

lubię. i to nie kluski czy schabowego. podgotowuje sobie chińszczyznę i ostatnio eksperymentuję z kuchnią meksykańską. oczywiście są to proste potrawy. jak ja mówię - proste ale ostre. niestety muszę gotować 2 wersje - dla zony i dziecka oraz "wyciskacz łez" dla mnie.
Wiktorio - piec nie potrafię - nawet nie próbowałem.


mieć siłę do walki i odwagę do marzeń. (fiodor)

Offline

 

#7 2010-02-18 14:43:32

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14600

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

To moze najwyższy czas spróbować img/smilies/big_smile przynajmniej dla nich?

PS Sorki fiodor, ze zmieniłam Ci tytuł, ale mam nadzieję, że mi wybaczysz img/smilies/big_smile


don't try to be perfect
just try to be better
than you were yesterday http://www.cosgan.de/images/midi/nahrung/b020

Online

 

#8 2010-02-18 18:45:57

fiodor
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 2037

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

wybaczam. za te motyle wszystko ci wybaczę.


mieć siłę do walki i odwagę do marzeń. (fiodor)

Offline

 

#9 2010-02-18 19:28:43

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14600

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Nie rób takich deklaracji, bo będę wykorzystywać  http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h090.gif


don't try to be perfect
just try to be better
than you were yesterday http://www.cosgan.de/images/midi/nahrung/b020

Online

 

#10 2010-02-22 13:46:16

Jatagan
szlachetny gawędziarz
Zarejestrowany: 2010-02-20
Posty: 5650

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Jataganki jako dość ostre narzędzia uwielbiaja "smocze" potrawy. Preferuję kuchnię azjatycką, meksykańską i węgierską. Z tym że rodowity Mex, Chińczyk czy Magiar dostałby pewnie zawału patrząc na moję wynalazki... img/smilies/big_smile

prosty przepis na marynowane skrzydełka (Chiny)
12 skrzydełek (wybieramy jak największe)
Marynata:
5 łyżek sosu sojowego
3 łyzki miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżki sherry lub winiaku
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka oleju
1 łyżka cukru (najlepiej z trzciny cukr.)
Składniki marynaty mieszamy. Skrzydełka przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia dusimy w rozgrzanym dużym radlu lub woku a następnie smazymybez odsączania z marynaty. Podawać gorące... smacznego :je:

Ostatnio edytowany przez Jatagan (2010-02-22 14:02:55)


Historia jest pisana przez ludzi, którzy wieszają bohaterów.
                            Robert Bruce (Waleczne serce)

Offline

 

#11 2010-03-03 14:36:46

Nassanael Rhamzess
Zaklinacz - Hasziszijun
Skąd: Olsztyn
Zarejestrowany: 2010-02-14
Posty: 6518

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Uuuuu...ale głodny jestem - jak będę miał ochotę na mięcho, któregoś dnia to może spróbuje zrobić Twe skrzydełka Jataganie.


"Artyści kłamią, aby pokazać prawdę, a politycy, aby ją ukryć."
"Pod tą maską kryje się idea, panie Creedy, a idee są kuloodporne."
V jak Vendetta

Offline

 

#12 2010-12-07 17:32:01

roxis84
przyboczny
Skąd: Dolny Śląsk/ komputer
Zarejestrowany: 2010-03-03
Posty: 1011
Serwis

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Zdecydowanie SMAKI kuchni włoskiej... Delektuje się... Mmmmmmm.. Uwielbiam....!!!!!!!!


Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu...

Offline

 

#13 2010-12-07 19:52:42

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

ja jestem foodie i pasjonuja mnie rozne smaki.

lubie libanskie slodycze /ach, kunafa/... perskie jedzenie... najfajniejsze w perskiej kuchni jest to, ze obiad to- ryz- nei wiem jak oni to robia ale wychodzi pyszny, ze zlocista jakby skorupka, mieso jakies, albo kilka rodzajow miesa, salatka, jogurt naturalny, i peczek ziol. kazdy sobie obrywa te ziolka i je.
kuchnia indyjska, szczegolnie poludniowo indyjska, curry przyprawiane mlekiem kokosowym... no i slodycze.

dzisiaj zrobilam kokosowe barfi:

maslo
mleko skondensowane,
wiorki kokosowe

na 100g wiorek potrzebne bedzie ok 200ml mleka skondensowanego i 50g masla
roztapiamy maslo, wsypujemy wiorki
smazymy razem, a raczej saute bo wiorki nie powinny zmienic koloru, ciagle mieszajac, jakies 5 minut na malutkim ogniu
dodajemy mleko skondensowane, mieszamy, i dalej grzejemy na tym malutkim ogniu, az wiorki 'wchlona' mleko
wykladamy na plaski talerz, i mozna wcinac na cieplo
mozna tez poczekac az wystygnie, i pokroic w romby
mozna zamrozic.

to jest przepyszny i superprosty deser, cos pomiedzy kokosankami a rafaello.

Ostatnio edytowany przez asmaani (2010-12-07 20:00:47)


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#14 2010-12-09 22:00:06

roxis84
przyboczny
Skąd: Dolny Śląsk/ komputer
Zarejestrowany: 2010-03-03
Posty: 1011
Serwis

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

asmaani napisał(a):

dzisiaj zrobilam kokosowe barfi:

maslo
mleko skondensowane,
wiorki kokosowe

na 100g wiorek potrzebne bedzie ok 200ml mleka skondensowanego i 50g masla
roztapiamy maslo, wsypujemy wiorki
smazymy razem, a raczej saute bo wiorki nie powinny zmienic koloru, ciagle mieszajac, jakies 5 minut na malutkim ogniu
dodajemy mleko skondensowane, mieszamy, i dalej grzejemy na tym malutkim ogniu, az wiorki 'wchlona' mleko
wykladamy na plaski talerz, i mozna wcinac na cieplo
mozna tez poczekac az wystygnie, i pokroic w romby
mozna zamrozic.

to jest przepyszny i superprosty deser, cos pomiedzy kokosankami a rafaello.

Mmmmmmmmmm.. Zrobiłam dziś img/smilies/smile Pycha img/smilies/smile


Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu...

Offline

 

#15 2010-12-10 09:34:47

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

o super img/smilies/smile proste do zrobienia, prawda?


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#16 2010-12-10 12:36:05

roxis84
przyboczny
Skąd: Dolny Śląsk/ komputer
Zarejestrowany: 2010-03-03
Posty: 1011
Serwis

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Tak. Dawaj więcej przepisów img/smilies/smile


Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu...

Offline

 

#17 2010-12-10 18:08:27

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

na slodkie?

to moze wielki arabski hicior wszechczasow, czyli basbousse /basbusa/

na ciasto:
250 gr masla stopionego (moze byc szklanka oleju zamiast masla)
pol szklanki wiorkow kokosowych, lub- wersja luksusowa-
50 gr migdalow podssmazonych najlepiej na suchej patelni i zmielonych
150 gr jogurtu naturalnego
100 gr cukru
1 paczka cukru waniliowego
150 gr kaszki manny /najlepsza bedzie 'blyskawiczna'/
1 lyzeczka/ 1 paczka proszku do pieczenia

na syrop: woda i cukier w proporcji 1:1, ok 150 ml kazdego
moze byc do tego cynamon, sok z cytryny, woda rozana, skorka starta z cytryny/pomaranczy- w zaleznosci od tego jaki chcemy uzyskac aromat

tluszcz do wysmarownia formy

ciasto:
mieszasz wszystkie skladniki i wylewasz na forme, konsystencja gestej smietany
pieczesz w temp 180 stopni przez ok 30 min, do zezlocenia wierzchu

syrop:
w miedzyczasie gotuejsz juz wode z cukrem i dodatkami,bo musi to troch epotrwac az syrop sie zagotuje i lekko zgestnieje

po wyjeciu ciasto polewasz syropem az caly sie wchlonie. stosuje sie zasade- albo przestudzony syrop na gorace ciasto, albo cieply syrop na wystudzone ciasto

w zaleznosci czy lubisz plaskie czy grubsze to uzyj mniejszej lub wiekszej blachy.
w takiej standardowej blasze do ciasta wyjdzie grubosci ok 3 palcow

basbousse jest pyszne, zlociste, pachnace img/smilies/smile
i proste do zrobienia.
ja najbardziej lubie syrop cytrynowy.
slodkosc ciasta mozna regulowac slodkoscia syropu.
mozna w ciasto powkladac cale migdaly.

http://www.fotoload.pl/123aa23/4de783481493bb2d1e7f8b7a4302ed4e15372_min.jpg

moje znajome Jemenki robia jeszcze do basbousse taki super mleczny krem, ale na to cudo przepisem dzielic sie nie chcialy img/smilies/sad


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#18 2010-12-10 19:31:15

roxis84
przyboczny
Skąd: Dolny Śląsk/ komputer
Zarejestrowany: 2010-03-03
Posty: 1011
Serwis

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Dziękuję img/smilies/smile Wypróbuję img/smilies/smile Słodkie bardzo rzadko jem img/smilies/smile Twoje wege przepisy już wypróbowałam kiedyś img/smilies/smile Bez soczewicy żyć bym chyba nie umiała... Fajnie img/smilies/smile Lubię eksperymentować w kuchni img/smilies/smile Zwłaszcza tak smacznie img/smilies/smile


Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu...

Offline

 

#19 2010-12-10 19:33:29

roxis84
przyboczny
Skąd: Dolny Śląsk/ komputer
Zarejestrowany: 2010-03-03
Posty: 1011
Serwis

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

A tego proszku do pieczenia to łyżeczkę czy całe opakowanie? img/smilies/smile


Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu...

Offline

 

#20 2010-12-10 19:52:23

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

musisz sama wyczuc. mi wystarcza lyzeczka, nie lubie posmaku proszku.
ale jesli Tobie nie przeszkadza, i lubisz ciasto takie bardzo pulchniutkie, mozesz dac wiecej.


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#21 2011-05-07 22:41:16

Nebogipfel
mentor
Skąd: Warszawa, PL
Zarejestrowany: 2011-04-03
Posty: 11555

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

wiele smaków mi pasuje
zastanawiam się jednak nad ostrymi
ponoć nie są zbyt dobre na cerę..
i o ile ketchup mi smakuje o tyle raz dostałem jakąś diabolicznie ostrą przyprawę
szczypta starczyła by nawet soki nie pomagały
nie wiem co to było
img/smilies/big_smile


Trzeba iść do przodu nie oglądając się za siebie.
ps. w Tym wpisie jest o alkoholu i seksie.

Offline

 

#22 2011-05-11 10:43:02

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

na ostre zaden sok nie pomoze.
pije sie mleko- ale duzo lepszy jest jogurt. albo sie je cos slodkiego.


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#23 2012-02-02 08:56:46

liczi
Użytkownik
Zarejestrowany: 2012-01-25
Posty: 6

Re: LUŹNE DYSKUSJE O SMAKACH

Ja uwielbiam smak czekolady i wszystkiego co się znią wiąże, tutaj znalazłam fajny przepis na Brownis, które uwielbiam.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo