Ogłoszenie

MĘDRZEC POTRAFI UCZYĆ SIĘ NAWET OD GŁUPCA. GŁUPIEC NIE UCZY SIĘ NIGDY


"Zapalcie swoje świece dobra i mądrości i zarażajcie innych tym, co jest najważniejsze."
Krzysztof K.

#1 2011-03-21 14:09:58

toomekkk
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-03-09
Posty: 7

Domowy chleb

Zastawiam się nad pieczeniem własnego chleba w domu, jednak wydaje mi się to bardzo trudne... Czy ktoś z Was ma jakąś receptę, żeby chleb zawsze wyrósł bądź się nie przypalił? Słyszałam o automatach do pieczenia chleba, ale czy one się sprawdzają?

Offline

 

#2 2011-03-21 16:04:47

DziewczynaBezSerca
zaaklimatyzowany
Skąd: Polska
Zarejestrowany: 2010-07-01
Posty: 365

Re: Domowy chleb

Jest to raczej pracochłonne nie trudne.
Zakwas na chleb można kupić gotowy, urobić ciasto drożdżowe na tym zakwasie według przepisu jaki tam masz, w kuchni w tym czasie musisz mieć ciepło i bez przeciągów bo ciasto drożdżowe nie lubi zimna, ustawiasz już uformowanie ciasto na blasze w ciepłym miejscu by ładnie wyrosło, i pieczesz określony w przepisie czas.

Natomiast w tym automacie do pieczenia ciasteczka czy bułeczki obracają się dookoła,  a automat w tym czasie grzeje albo grzałkami albo nawiewem, podczas obracania ciasto ładnie się piecze ze wszystkich stron.
Te automaty nadają się także do podgrzewania zimnych, gęstych potraw, miałam coś podobnego.

Offline

 

#3 2011-03-21 23:57:46

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

Re: Domowy chleb

Na drożdżach to sprawa prosta. Wstawić do piekarnika na temp 70 stopni na ok 10 minut i rośnie jak na drożdżach img/smilies/smile  i bez wyjadania składników odżywczych gdy ma to miejsce podczas godzinnego rośnięcia.

Offline

 

#4 2011-03-22 11:51:30

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: Domowy chleb

na zakwasie piec mozna bez drozdzy img/smilies/smile
kiedys mnie wzielo i sama zrobilam zakwas, a na tym zakwasie chleb.
zapach mial przecudny ale nie wyrosl niestety img/smilies/sad okazuje sie ze im starszy zakwas, tym lepszy, i na pierwszym zakwasie sie zawsze nie udaje. lepiej kupic zakwas w piekarni, potem odlozyc 1/5, reszte uzyc do pieczenia chleba, a do tej 1/5 dosypac maki, dolac wody i dalej zakwas hodowac /codziennie trzeba dokarmic/


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#5 2011-03-22 13:59:42

caly
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-09-22
Posty: 1102

Re: Domowy chleb

asmaani napisał(a):

okazuje sie ze im starszy zakwas, tym lepszy, i na pierwszym zakwasie sie zawsze nie udaje

To prawda im starszy tym lepszy, żona ma juz zakwas co ma ze 14 miesięcy i choć jest to jeszcze młodzik, bo są takie co przekazuje się z babkiprabaki, to już jest odczuwalna róznica pomiedzy chlebkami tymi co piekła na początku i tymi co teraz. I jak mówi (pytałem przed chwilką) to pierwszy chleb na zakwasie wyszedł, no i dokarmia się go co dziennie jak sie go robi, jak juz sie zrobi, to mozna raz w tygodniu chyba, że piecze sie czesto  img/smilies/wink

Od ponad roku z małymi wyjątkami pieczywa kupowanego nie jadłem, piecze na kamieniu w piekarniku, czasem w blaszce :]

Ostatnio edytowany przez caly (2011-03-22 14:00:57)

Offline

 

#6 2011-03-22 16:21:05

DziewczynaBezSerca
zaaklimatyzowany
Skąd: Polska
Zarejestrowany: 2010-07-01
Posty: 365

Re: Domowy chleb

Chleb lepszy w smaku z drożdżami jest, i wyrośnięty dzięki nim.

Offline

 

#7 2011-03-23 07:44:10

asmaani
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-05-09
Posty: 1940

Re: Domowy chleb

a mi bardziej smakuje na samym zakwasie.
niesamowity zapach i smak, cos wspanialego po prostu.
na drozdzach byc moze jest pulchniejszy taki, ale to jednak nie to samo.
czesto, kilka razy w tygodniu pieke indyjskie chlebki naan, na drozdzach, z jogurtem naturalnym i z czarnuszka- ale to nie jest ten zapach. prawdziwy domowy zytni chleb na zakwasie- pelen odlot!


"Biada ci, o Dhil'ib. Gdyż oczy Go nie widzą; ale serca postrzegają Go dzięki wierze. Jest znany dzięki dowodom wskazującym na Niego. Nie można doświadczyć Go poprzez zmysły. O Dhil'ib. Mój Pan jest bliski wszystkim rzeczom bez dotykania ich." Ali ibn Abu Talib

Offline

 

#8 2011-04-24 07:59:47

Pentryt
Użytkownik
Zarejestrowany: 2011-04-24
Posty: 9

Re: Domowy chleb

Zaraz właśnie wrzucam chleb do piekarnika. Taki swojej roboty to zupelnie inna bajka niż ten kupny.

Offline

 

#9 2011-04-24 14:33:18

Nebogipfel
mentor
Skąd: Warszawa, PL
Zarejestrowany: 2011-04-03
Posty: 11555

Re: Domowy chleb

A mi smakuje prosto z pieca, świeży.
img/smilies/smile
Na pewno nie każdy ma czas by się tak bawić.
Niestety usunęli piekarnię co była blisko..
Zawsze tam chodziłem i kupowałem chleb czy bułki(nie takie jak teraz), samym zapachem mnie nęciło a teraz?


Trzeba iść do przodu nie oglądając się za siebie.
ps. w Tym wpisie jest o alkoholu i seksie.

Offline

 

#10 2011-06-06 11:02:33

Senioritka56
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-12-19
Posty: 4005

Re: Domowy chleb

Ten zapach w całym domu, gdy moja babcia piekła chleb nie zapomnę nigdy.Cudowny smak najbardziej smakował mi z masłem zrobionym przez babcię.Wiele bym dała aby skosztować takiego chleba...


http://avatarek.pl/LlI6ODREs4_3.jpg
Ona i On zwariowali dla Siebie...

Offline

 

#11 2013-11-09 21:05:29

Twardostoj
zaaklimatyzowany
Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 917

Re: Domowy chleb

DziewczynaBezSerca napisał(a):

Chleb lepszy w smaku z drożdżami jest, i wyrośnięty dzięki nim.

Jak robisz ZAKWAS a nie używasz jakichś spulchniaczy, które są tak nazwane to musisz wiedzieć, że w tym zakwasie są już drożdże. img/smilies/smile Tak właśnie się robi drożdże piekarskie, że się robi zakwas, który potem się wygotowuje i praży po odparowaniu zostaje plastyczna gęsta masa czyli popularne drożdże piekarskie. img/smilies/smile




Sprawdzone u mnie w domu rodzinnym pieczemy ten chleb już dosyć długo dodając również trochę kwasu chlebowego do dzieży z zrobionego wcześniej chleba z każdym wypiekiem coraz lepszy chleb.
Pieczemy w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem na liściach chrzanowych. Podobno dzieża chlebowa (to w czym się wygniata ciasto) z dębiny jest lepsza tak mówiła moja śp. Babka przynajmniej.

Paulina Stępień napisał(a):

Jak upiec chleb?

    Wybór mąki:
    najzdrowsze jest pieczywo razowe. Do przygotowania takiego pieczywa wykorzystuje się mąkę żytnią, lub pszenną razową. Mąka razowa wyróżnia się tym, że zawiera więcej wartościowych mikroelementów niż mąka oczyszczona. Wybierając mąkę, należy zwrócić uwagę na jej typ. Do przygotowania pieczywa razowego potrzebna będzie mąka typu 2000, ewentualnie 1800. Jeżeli warunki na to pozwalają, możemy samodzielnie zmielić ziarna w domu

    Przygotowanie zakwasu:
    oprócz mąki, niezbędny jest zakwas. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący.

    Jak przygotować zakwas?
    Do wyhodowania zakwasu potrzebna będzie mąka żytnia razowa (typ 2000) i woda. Do naczynia (może to być słoik lub większy pojemnik) wlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy 1/2 szklanki mąki. Następnie mieszamy i odstawiamy. Po około 24 godzinach, dodajemy 1/3 szklankę mąki i 1/3 szklanki wody i wszystko znowu mieszamy. Tą czynność powtarzamy przez kilka dni – zakwas powinien być gotowy 5-7 dnia. Rozpoznamy że zakwas jest gotowy po tym, że pojawią się na nim lekkie bąbelki i nabierze delikatnie kwaśnego zapachu. Z takiego zakwasu można upiec pierwszy chleb, chociaż z czasem stanie się on jeszcze lepszy, sprawiając że każdy kolejny chleb będzie bardziej wyrośnięty. Musimy pamiętać o tym, aby wyhodowany zakwas trzymać w lodówce. Trzeba go co kilka dni dokarmiać, czyli dodawać mąkę i wodę

    Przygotowanie zaczynu i ciasta właściwego:
    przygotowanie chleba na zakwasie przebiega na dwóch etapach. Pierwszy to przygotowanie zaczynu, a drugi to przygotowanie ciasta właściwego z wykorzystaniem zaczynu. Zaczyn, to zakwaszona część przyszłego chleba. Aby uzyskać zaczyn, mieszamy mąkę, wodę i zakwas w odpowiednich proporcjach. Zaczyn powinien wyrastać przez około 8 godzin. Mając gotowy zaczyn, możemy przygotować ciasto właściwe. Dodajemy zaczyn, a także mąkę i wodę, ewentualnie także cukier nierafinowany, sól morską i różne dodatki, jak nasiona czy suszone owoce. Dzięki tym dodatkom chleb za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej

    Przepis na prosty chleb na zakwasie:
    Zaczyn: 60 g zakwasu, 90 g mąki, 90 g wody. Wszystko mieszamy w misce i odstawiamy, na około 8 godzin (przykrywamy ściereczką kuchenną).
    Ciasto właściwe: cały zaczyn, 280 g wody, 300 g mąki, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka cukru, ewentualnie garść nasion słonecznika, rodzynek, sezamu itp. Mieszamy składniki i przekładamy ciasto do foremki (z podanych składników wychodzi półkilogramowy bochenek chleba, właściwa foremka ma 20 cm długości), a następnie przykrywamy ją i odstawiamy na 2-5 godzin. Ciasto w foremce powinno zwiększyć swoją objętość. Następnie wstawiamy foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy około 35-40 minut. Po upieczeniu czekamy, aż chleb całkowicie ostygnie – najlepiej całą dobę i dopiero wtedy kroimy go na kromki

Ps.: Trochę inaczej wygląda wypiek z mąki żytniej mielonej przez siebie samego w żarnach czyli typowo tradycyjnie kiedyś widziałem jak jedna Babina to robiła w Podlaskim niestety wszystko brała jak to mówiła "na oko" i że z czasem każda Gosposia będzie wiedziała ile czego dać. img/smilies/smile

Offline

 

#12 2013-11-10 02:56:59

Ja?!
Moderator
Skąd: małopolska
Zarejestrowany: 2010-05-23
Posty: 8321

Re: Domowy chleb

podobno jest szybki sposób na wzrost ciasta bez kupowania drożdży lub robienia zakwasu tydzień czasu, trzeba wyrabiać ciasto z jajkiem, w jajku jest zestaw bakterii które rozkładają białko na aminokwasy i jest cycuś.
Ostatnio zostawiłem ciasto naleśnikowe gęste na drugi dzień i jakoś wyrosło a było w nim troche sody oczyszczonej i jajko. Usmażyłem i było genialne.
Można też spróbować uzyskać bakterie z moszny, faceci nawet nie wiedzą że noszą doskonałe drożdze gotowe do wzrostu ciasta haha

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo