Ogłoszenie

MĘDRZEC POTRAFI UCZYĆ SIĘ NAWET OD GŁUPCA. GŁUPIEC NIE UCZY SIĘ NIGDY


"Zapalcie swoje świece dobra i mądrości i zarażajcie innych tym, co jest najważniejsze."
Krzysztof K.

#1 2010-08-22 15:31:22

babka cukrowa
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-07-04
Posty: 1215

Piwnica pełna przetworów-przepisy

Chciałabym podzielić się swoimi wypróbowanymi przepisami na przetwory.Zacznę od ogórków po żydowsku 
                                                                                                 
Składniki na litrowy słoik:
                                                                                             
_1łyżeczka kopru(najlepiej zielonego                                                                             
_1 łyżka pietruszki(natki)                                                                                             
_1 łyżka selera(natki)                                                                                                 
_1 ząbek czosnku                                                                                                         
_1 plasterek cebuli                                                                                                       
_2-3 krążki marchewki                                                                                                 
_ziele angielskie,pieprz,listek laurowy-według uznania ZALEWA                                                                                                                     
-2,5l wody ,niecała szklaka octu 10%,1 szklanka cukru i 1 łyżka soli

Wszystko to zagotować i wystudzoną zalać ogórki Ogórki przed włożeniem do słoika należy obrać ze skórki.Pasteryzować 10 min nie więcej (bo będą za miękkie)Są bardzo smaczne Będą je jeść nawet Ci którzy nie lubią przetworów z octem :smacznego:

Offline

 

#2 2011-09-22 08:46:31

babka cukrowa
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-07-04
Posty: 1215

Re: Piwnica pełna przetworów-przepisy

KONFITURY Z CUKINII I POMARAŃCZY
3kg cukinii
3szkl.cukru
4galaretki pomarańczowe
2płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukinię obrać,pokroić w paski.Zasypać cukrem i odstawić na 10 godz.Potem cukinię gotować 1 godz.,następnie dodać 4 galaretki oraz kwasek cytrynowy.Doprowadzić to wszystko do wrzenia i napełnić słoiki
SMACZNEGO
Moja wnuczka ją uwielbia

Offline

 

#3 2011-09-22 08:59:26

babka cukrowa
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-07-04
Posty: 1215

Re: Piwnica pełna przetworów-przepisy

Miałam w tym roku nadmiar kapusty więc oprócz tradycyjnego kiszenia zrobiła też sałatkę
2 duże kapusty
1/2kg marchewki
2 mniejsze cukinie
1/2 kg cebuli
2 główki czosnku

1szkl oleju
1szkl octu
1szkl cukru
5 łyżeczek soli

Kapustę poszatkować,cukinię obrać i poszatkować,marchew po obraniu przetrzeć na tarce .Cebulę obrać pokroić w piórka(Ja na 10 minut ją sparzam aby odeszła gorycz),czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszć dodając sól,cukier,olej i ocet(jeżeli ktoś nie może octu dodać 3 czubate łyżeczki kwasku cytrynowego)Pozostawić sałatkę na 12 godz. Potem wkładać do słoików i pasteryzować 10-15min.

SMACZNEGO

Offline

 

#4 2011-09-24 16:01:45

monia
adept
Zarejestrowany: 2011-08-16
Posty: 38

Re: Piwnica pełna przetworów-przepisy

babka cukrowa napisał(a):

KONFITURY Z CUKINII I POMARAŃCZY
3kg cukinii
3szkl.cukru
4galaretki pomarańczowe
2płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukinię obrać,pokroić w paski.Zasypać cukrem i odstawić na 10 godz.Potem cukinię gotować 1 godz.,następnie dodać 4 galaretki oraz kwasek cytrynowy.Doprowadzić to wszystko do wrzenia i napełnić słoiki
SMACZNEGO
Moja wnuczka ją uwielbia

Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie taka konfiturką- pyszne. Postanowiłam zrobić i ja.

Offline

 

#5 2011-10-04 15:11:27

babka cukrowa
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-07-04
Posty: 1215

Re: Piwnica pełna przetworów-przepisy

Jeżeli macie w ogrodzie kabaczki to polecam
LECZO Z KABACZKA Z GRZYBAMI
1 dość duży kabaczek
8szt pomidorów
4szt papryk
1/2kg pieczarek lub innych grzybów
3 cebule
3ząbki czosnku
olej,przyprawy
Pomidorki sparzyć,pokroić i wrzucić do garnka na maleńi ogień,aby się rozgotowały,dodać do nich pokrojony drobno czosnek,pieprz,sól.Pieczarki pokroic w paski,cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie Do cebuli dodać pieczarki i doprawić do smaku.Dusić na małym ogniu Paprykę pokroić i dodać do pieczarek.Wszystkie warzywa dusić przez15-20min . W osobnym garnku wlać trochę oliwy,cebulę i gdy się zeszkli dodać pokrojonego w kostkę kabaczka i dusić aż będą miękkie Potem połączyć miękkiego kabaczka z warzywami i wlać do słoików Pasteryzować 20-30 min.
Ja najczęściej te leczo używam na drugie danie do ziemniaczków lub jako przekąskę do drinków SMACZNEGO

Offline

 

#6 2014-11-11 12:35:33

rodzynek
Użytkownik
Zarejestrowany: 2014-11-06
Posty: 7

Re: Piwnica pełna przetworów-przepisy

Będę musiał cos z tych przepisów niebawem wybróbować...leczko z kabaczką brzmi wyjątkowo smacznie.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo