Imladis

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

MĘDRZEC POTRAFI UCZYĆ SIĘ NAWET OD GŁUPCA. GŁUPIEC NIE UCZY SIĘ NIGDY


"Zapalcie swoje świece dobra i mądrości i zarażajcie innych tym, co jest najważniejsze."
Krzysztof K.

#1 2010-02-18 10:09:27

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14809

NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Tu nie dyskutujemy tylko gotujemy  http://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/d030.gif i dzielimy się tym, co potrafimy...


... Fleuris là où tu es planté ....

Offline

 

#2 2010-02-18 13:34:39

Lidka
mentor
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 21446

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

No, to super!cimg/smilies/smile

Dziś zabieram się za obiad, ale jutro napiszę przepis na coś smacznego, łatwego, co narodziło się w mojej głowie z braku czasu... (nawet facet mało kumaty w kuchni takie danie zrobi! img/smilies/wink).


Pozdrawiam!

Lidka

Offline

 

#3 2010-02-20 20:03:58

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14809

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Fiodor mam dla Ciebie cos na jutrzejszy obiad  http://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/h010.gif

Niespotykanie pyszne piersi

1.dowolna ilośc piersi z kurczaka
2.majeranek
bazylia
oregano
słodka papryka
sól
pieprz
i czosnek
3.ziemniaki
4.jabłka
5.masło lub oliwa

Przygotowujesz rondel, blache lub formę do zapiekania, oblewajac oliwa lub wysmarowując masłem lub i jedno i drugie(ja tak robię). Piersi kroisz na wieksze kawałki, obsypujesz solą, pieprzem i przyprawami  i czosnkiem wg uznania. Ziemniaki obierasz i kroisz, to samo robisz z jabłkami. Piersi wykładasz do formy, wokoło nich ziemniaki, które ja posypuje albo solą albo solą czosnkową, na to wszystko wykładasz jabłka i posypujesz pieprzem. Pieczesz w piekarniku, pod przykryciem koło godziny. Smacznego.


... Fleuris là où tu es planté ....

Offline

 

#4 2010-02-22 23:23:23

jaśniak
zaaklimatyzowany
Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-02-21
Posty: 154

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

hmm, byłbym wdzięczny za napisanie bardziej szczegółowego przepisu. Mianowicie np porcja dla 2 - 4 osób, wraz z określeniem składników ile soli, papryki itp. Bo gdybym dodawał wszystko bez miary tak jak opisałaś to by nic dobrego z tego nie wyszło img/smilies/sad Byłbym bardzo wdzięczny za sprecyzowaniu tego przepisu...


Czasami mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga.

— Stanisław Jerzy Lec

Offline

 

#5 2010-02-23 17:57:09

Lidka
mentor
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 21446

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

A ja ciągle nie dotarłam z tym moim przepisem...img/smilies/icon_redface

Nic to, może dziś?

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym (porcja dla 3-4 osób?)

- 3 piersi,
- pól paczki włoszczyzny mrożonej krojonej w paski,
- puszka pomidorów bez skórki (mogą być krojone),
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, cukier, oregano, bazylia, papryka w proszku słodka i ostra (ilości zgodnie ze smakiem)

Najlepsze z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.

1. Wlać pomidory z puszki do garnka, dołożyć koncentrat, dolać wrzątku, wymieszać do odpowiedniej gęstości, wrzucić zamrożoną włoszczyznę, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na najmniejszym gazie (jak się ma wszystko pod ręką, to trwa ze 3 minuty).

2. Pokroić mięso w paski (5 minut?) i cebulę (można też czosnek, ale ja rozgniatam go w wyciskarce do czosnku).

3. Usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu najpierw cebulę z czosnkiem, potem mięso. Kolejno przerzucić do garnka z pomidorami, wymieszać, przykryć i niech się zagotuje. Od zagotowania (ma ledwie "pyrkać"). Od zagotowania wystarczy 15 minut, czyli praktycznie w tym samym czasie można wstawić ryż. A czekając, aż jedno i drugie się ugotuje, można zająć się surówką. Jak ktoś lubi, pod koniec gotowania można dodać troszkę śmietany i wymieszać całość (łagodzi smak).

Jak dla mnie - PYCHA! :smacznego:


Pozdrawiam!

Lidka

Offline

 

#6 2010-02-23 22:46:19

jaśniak
zaaklimatyzowany
Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-02-21
Posty: 154

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

też ciekawie brzmi, będę musiał kiedyś spróbować swoich sił img/smilies/tongue


Czasami mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga.

— Stanisław Jerzy Lec

Offline

 

#7 2010-02-27 20:30:10

Lynx
zaaklimatyzowany
Skąd: Wszechświat
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 636

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

victoria napisał(a):

Tu nie dyskutujemy tylko gotujemy  http://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/d030.gif i dzielimy się tym, co potrafimy...

Nie chcę ale muszę.

Może podacie jakieś szybkie jarskie przepisy ( tak, aby w kuchni za długo nie przebywać)


Czy myślisz, że możesz, czy myślisz, że nie możesz w obu przypadkach masz rację.(Henry Ford)

Offline

 

#8 2010-02-27 23:42:57

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14809

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Takie nie wiem nawet jak je nazwać img/smilies/big_smile roladko-paszteciki

Przepyszne z filiżanką barszczu, grzybowej, ale i ze smażoną rybką

ok 1 kg ziemniaków
ok 1/2 kg pieczarek
20 dkg startego zółtego sera
ok 1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka przyprawy do ziemniaków KAMIS
1 jajko, mąka i bułka tarta
1 duży wafel tortowy
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, posolić i ugotować
Pieczarki obrać, pokroić drobno, usmażyć
Ugotowane ziemniaki z mlekiem, masłem i przyprawą utrzeć na gładką masę
Gorącą masę rozsmarować na waflu, na wierzch gorące pieczarki i starty ser
Wafel z masą zwinąć jak rolade i pozostawic do wystygnięcia
Wystudzona pokroić skośno na nieduże kawałki
Kawałki opanierować w mące, jajku i bułce i smazyć na oleju na rumiano.


Zapiekanka ziemniaczana

1 kg ziemniaków
2 jaja
1 szkl mleka
4 duże prostokatne serki topione
2-3 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz do foremki

Ziemniaki obgotować, pokroić w plastry, połową wyłozyć dno wysmarowanej foremki
Pokroić serki i wyłożyć na ziemniaki
Na ser wyłozyc reszte ziemniaków
Mleko, jajka i przyprawy dobrze rozbić i polać po ziemniakach
Na wierzch połozyć masło
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok 20 min w temp 200 st


... Fleuris là où tu es planté ....

Offline

 

#9 2010-02-28 13:55:53

Madzia
zaaklimatyzowany
Zarejestrowany: 2010-02-21
Posty: 530

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Ja lubie bardzo tosty z halogen oven img/smilies/big_smile
Są pyszne !!!


"Silny człowiek to taki, który potrafi pomóc wstać drugiemu, kiedy sam leży".

http://www.youtube.com/watch?v=agcT9UzCqNc

Offline

 

#10 2010-02-28 14:27:27

voltaren
przyboczny
Zarejestrowany: 2010-02-26
Posty: 3209

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

ja potrafie robić super zupki chińskie z torebek. JAk chcecie mogę dać przepis :]

Offline

 

#11 2010-02-28 17:57:13

victoria
adminka
Zarejestrowany: 2010-02-17
Posty: 14809

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Nie no, geniusz  http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/e035  czyli gotujesz wode i nie przypalasz czajnika? http://macg.net/emoticons/laughing2 Jesteś boski http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/k010


... Fleuris là où tu es planté ....

Offline

 

#12 2010-02-28 20:20:18

Lynx
zaaklimatyzowany
Skąd: Wszechświat
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 636

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Dzięki Victoria.
Podam przepis na moje ulubione placki ziemniaczane:

starte ziemniaki - ilość dowolna w zależności ile mordek załapie się na kolację
jajko
30 dkg pieczarek
2 cebule ( 1 starta jedna do pieczarek).
sól. pieprz, trochę gałki

Pieczarki usmażyć z cebulką i dodać do startych ziemniaków. Wymieszać i smażyć małe placuszki.
Ja i moi przepadamy za tym.

I jeśli można proszę o więcej jarskich przepisów.

Ostatnio edytowany przez Lynx (2010-02-28 20:25:02)


Czy myślisz, że możesz, czy myślisz, że nie możesz w obu przypadkach masz rację.(Henry Ford)

Offline

 

#13 2010-03-01 19:45:52

Krystyna
zaaklimatyzowany
Zarejestrowany: 2010-02-23
Posty: 441

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Ja poproszę o przepis na pyszne pulpeciki.Proste ,więc może Voltaren jako 2-gie danie do zupki z torebki wypróbuje?

Offline

 

#14 2010-03-01 20:00:23

Krystyna
zaaklimatyzowany
Zarejestrowany: 2010-02-23
Posty: 441

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

KOTLETY Z SERA
40 dag sera salami lub innego o kształcie walca
20 dag małych pieczarek
jajko,łyzka mąki,3 łyzki tartej bułki,
natka pietruszki,olej do smażenia,pieprz,sól

Ser pokroić w plastry 1,5 - 2 cm grubość
Roztrzepać jajko dodając do niego posiekaną natkę
Plastry sera oprószyć mąką ,maczać w jajku i obtoczyć w bułce tartej
Smazyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Na powierzchni ma utworzyć się rumiana skorupka,a ser w środku rozpuścił się nie wydostając na zewnatrz.
Oddzielnie usmazyć pieczarki,posolić,oprószyć pieprzem i położyć na każdym kawałku sera
Smacznego

Offline

 

#15 2010-03-01 20:07:48

Krystyna
zaaklimatyzowany
Zarejestrowany: 2010-02-23
Posty: 441

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Ja preferuję kuchnię szybką .A więc jeszcze jeden szybki przepis

Małdrzyki krakowskie

1/2 kg białego sera
ok.3/4 szklanki maki
troszkę masła
4 jajka
z 4 łyzki smietany,olej do smażenia,sól

Ser zemleć i utrzeć dodając roztrzepane jajka,stopione i ostudzone masło,smietanę,mąkę i szczyptę soli.Ciasto winno mieć konsystencję ciasta jak na biszkopt.Na głebokiej patelni formować łyzką niewielkie placuszki.Rumienić z obydwu stron.Podawać na ciepło z dodatkiem surówki.
Mozna też zrobić je na słodko.Dodajemy wówczas do masy cukier.

Offline

 

#16 2010-03-01 20:26:39

Krystyna
zaaklimatyzowany
Zarejestrowany: 2010-02-23
Posty: 441

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Jeszcze jeden przepis Wam podam na błyskawiczne gołąbki,tyle że już skrótowo :
W garnku mieszamy wszystkie składniki /jak na gołąbki/ + surowy ryż /lub kaszę/ i poszatkowaną surową kapustę,
Modelujemy gołąbki,obtaczamy w odrobinie mąki,smażymy z wszystkich stron na gorącym tłuszczu,po czym podduszamy.Robimy sos i błyskawiczne gołabki mamy gotowe.Smakują jak tradycyjne zawinięte w kapuścianym liściu img/smilies/smile

Offline

 

#17 2010-03-01 20:30:46

Krystyna
zaaklimatyzowany
Zarejestrowany: 2010-02-23
Posty: 441

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Uwaga! Gołąbki jakie podałam układamy luźno 1-dną warstwą /bo pęcznieją/.Muszą mieć miejsce na "przyrost"

Offline

 

#18 2010-03-02 16:06:58

Lynx
zaaklimatyzowany
Skąd: Wszechświat
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 636

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Fajne. Co do gołąbków rewelacja. Kopiuję.


Czy myślisz, że możesz, czy myślisz, że nie możesz w obu przypadkach masz rację.(Henry Ford)

Offline

 

#19 2010-03-03 10:47:38

Jatagan
szlachetny gawędziarz
Zarejestrowany: 2010-02-20
Posty: 5650

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Pikantne żeberka (danie pochodzi z Chin)
Składniki (na 4 porcje)

1 kg żeberek
2 łyzki sosu hoisin (do kupienia w hipermarketach lub sklepach ze zdrową zywnością)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyzki sosy słodko - ostrego
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
3 łyzki miodu
2 łyzki cukru
1/2 łyzki przyprawy "pięć smaków"
2 łyżki sherry lub winiaku
olej do smazenia

żeberka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 min., a następnie odcedzamy. Odstawiamy je do wyschnięcia lub osuszamy papierowymi ręcznikami. W woku (lub duzym rądlu) rozgrzewamy 2 - 3 łyzki oleju i smażymy na nim żeberka, cały czas mieszajac. Żeberka powinny nabrać ładnego złotego koloru. Wyjmujemy je z woka, rozkładamy na papierowym ręczniku a wok wycieramy do sucha. Do woka wlewamy sosy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Doprowadzamy je do wrzenia, do sosu wkładamy zeberka i gotujemy je ok 10 min. Podajemy, kiedy kawałki żeberek będą równomiernie pokryte sosem i zyskają głęboki brązowy kolor.
Doskonale pasuja z sypkim ryżem lub makaronem ryzowym.


Historia jest pisana przez ludzi, którzy wieszają bohaterów.
                            Robert Bruce (Waleczne serce)

Offline

 

#20 2010-03-03 22:51:53

Nassanael Rhamzess
Zaklinacz - Hasziszijun
Skąd: Olsztyn
Zarejestrowany: 2010-02-14
Posty: 6518

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

O żesz w mordę ale zacznę gotować niedługo!!!!!!!!! Dziękuje za wszystkie przepisy ludziki!


"Artyści kłamią, aby pokazać prawdę, a politycy, aby ją ukryć."
"Pod tą maską kryje się idea, panie Creedy, a idee są kuloodporne."
V jak Vendetta

Offline

 

#21 2010-03-03 22:58:23

Jatagan
szlachetny gawędziarz
Zarejestrowany: 2010-02-20
Posty: 5650

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Jakby jakies orientalne smaki to do wujka Jatka wal jak w dym img/smilies/big_smile


Historia jest pisana przez ludzi, którzy wieszają bohaterów.
                            Robert Bruce (Waleczne serce)

Offline

 

#22 2010-03-06 13:46:16

roxis84
przyboczny
Skąd: Dolny Śląsk/ komputer
Zarejestrowany: 2010-03-03
Posty: 1011
Serwis

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Ja poproszę więcej przepisów dla wege Roxi img/smilies/big_smile

Te co tu są już spisałam img/smilies/smile


Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu...

Offline

 

#23 2010-03-13 16:06:40

lufestre
la princesa de los gatos
Skąd: wawa
Zarejestrowany: 2010-02-20
Posty: 4181

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

A ja się podzielę moją ulubioną szybką potrawą img/smilies/smile

Makaron z sosem serowym - spora porcja dla 2 osób

Potrzebne:

- masło (trochę)
- ser pleśniowy Lazur, 2 szt
- 1 mały jogurt naturalny lub mała śmietana 18%
- ulubiony makaron
- bazylia w proszku
- czosnek w proszku

Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy trochę masła (tak żeby można było na nim smażyć), pokrojone w kostkę sery rozpuszczamy na patelni tak żeby nie było już grudek, dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy, dodajemy bazylię i czosnek na oko/wedle uznania.

Sosem polewamy ugotowany makaron już na talerzu każdego delikwenta img/smilies/big_smile

Kocham tę potrawę, ale uprzedzam, że nie każdemu ona smakuje img/smilies/smile

Offline

 

#24 2010-03-13 16:42:24

Lidka
mentor
Zarejestrowany: 2010-02-15
Posty: 21446

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Ale tu się smacznie zrobiło! Dobrze, że jestem po obiedzie...:je:

Pychotki, będę próbować po kolei! A póki co, był przepis na placki ziemniaczane, to ja dodam, że u mnie znikają jedynie, jak jest serek... Czyli zwykłe placki ziemniaczane (ja robię na dość ostro, nie żałuję cebulki i pieprzu), smarowane na talerzu twarożkiem wiejskim (lekkim, ponoć chudszy, łudzę się... :lalala:), na bieżąco (jedno opakowanie na na osobę powinno starczyć, chyba że duuuuży łasuch...img/smilies/tongue). I jak rodzina ma za długie zęby na same placki, ta w tej wersji wchodzi każdemu do ostatniej sztuki... Aha! Kompot z gruszek wyjątkowo pasuje.

img/smilies/042


Pozdrawiam!

Lidka

Offline

 

#25 2010-03-25 21:20:54

Lynx
zaaklimatyzowany
Skąd: Wszechświat
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 636

Re: NASZE WYPRÓBOWANE PRZEPISY

Wyrzuciło mnie ( coś neostrada nawala) więc jeszcze raz modlitwa kobiety:
Panie Boże dziękuje Ci za te wszystkie dary, którymi nas obdzieliłeś i proszę Cię aby to wszystko poszło mi do biustu.

I proszę o więcej zieleniny :je:


Czy myślisz, że możesz, czy myślisz, że nie możesz w obu przypadkach masz rację.(Henry Ford)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo